Blogg

SIGHTLY DOLLS BLOGG

8 juli 2016
Helgen som var, så var jag till Finland i gott kattsällskap på utställning i Uleåborg. Det är 4de gången som jag åker till deras utställning och den är inte jätterolig, men en välordnad utställning i en lugn utställningshall. Som detta år var fruktansvärt varm, kläderna kladddade fast på huden så på söndagen var det endast en klänning som fick klä mig.  Med mig till Finland hade jag Rufus och Mange, en kattunge jag behållit från min senaste kull. Han ska få flytta till fodervärd men fick följa till Finland först, tror även jag ställer ut honom i Luleå.
Rufus var på utställning i Skellefteå i maj, där han blev Best In Show, båda dagarna, med domarnas alla röster(!!!!). Som pris fick man bland annat gå och fota sig i en studio, men på väg in där, så blev han så rädd för något som small, så han var alldeles panik! Tyvärr nu i Uleåborg, så var han lite rädd och stressad, men satt snällt på domarbordet, morrade inget och var snäll mot domarenn. Men när man vid NOM skulle hålla i honom så spände han sig endel. I sin bur fick han lugn och ro, där han även åt och drack, så där var han mycket mindre stressad. Han kom ut och satte sig på brädan utanför buren och var lugn, så jag hoppas det går att få bort...
Men lilla Mange, älskade utställningen, han busade och myste för fullt. Och vann hela utställningen i klass 12, kattungar 4-7 månader, där han var 4 månader 1 vecka gammal, trots sin unga ålder, så slog han ut en birma och en perser!!!! Med alla juryns röster, båda dagarna!! Jag kan inte fatta att min första egenuppfödda katt som jag någonsin ställt ut själv, gick och vann!!!! Jag är så stolt och kan fortfarande inte tro det! Har jag verkligen gjort så rätt? Jag tänker alltså ganska rätt i mina avelsplaner?!
Semestern är nu i alla fall slut, men jag jobbar bara 50% på mitt vanliga jobb så blir ledig en del i alla fall. Jag väljer att spara semsterdagar till då jag ska ha kattungar.
Planeringen och inköpslistan till vår utställning i Luleå är färdig så nu längtar jag massor till vår egna utställning 27-28 augusti i Arcushallen, Luleå! Hoppas vi ses då :)
/img_4823.jpg  /img_4844.jpg/img_4632.jpg

 

6 februari 2016
Veckorna går alldeles för fort fram, jag hinner inte alls med. Men nu är det bara 2 veckor kvar tills Vickan förväntas föda, hon är inte så jättestor, kanske det är 2-3 bebisar i magen, men vi kan ju hoppas på fler :) Molly vet jag faktiskt inte, hon beter sig som att hon är dräktig och hon blir tjockare och tjockare... Men Mollys mage känns inte likadan som Vickans, Vickans känner man små foster men Molly är bara tjock om magen, den som väntar på något gott...
Rufus har flyttat in till oss sedan jag skrev i bloggen senast, en jättelovande hane från Sveriges främsta uppfödare Christine Landin, hon är känd bland många och jag tycker hon har fantastiska katter, det är ett previlegium att jag fått förtroende att få köpa en katt av henne, lilla jag i norrland, jättekul!!
/image.jpgRufus har hunnit vara på utställning, i den yngsta kattungeklassen (klass 12) då de är 4 till 7 månader gamla. Han blev bästa ungdjur på lördagen och fick 1 röst i panelen men BIS gick till en annan superfin ragdoll! Rufus uppfödare hade hittat till Örebro så henne tog jag fast och vi gick till Rufus bur så hon fick klämma och känna. Hon gilla han skarpt och tycker han är väldigt lovande, fantastisk pälskvalitet helt utan underull för att fortfarande vara så ung, häftigt!! Men vi båda kunde konstatera att han behöver tid på sig att utvecklas, ser man på hans stamtavla så kommer han få bredd i huvud och i kropp, men linjerna är långsamma och behöver då tid på sig att utvecklas. Han behöver få bättre bredd i kinderna men även i nospartiet. Men enligt domarna så hade han bästa profilen för dagen, harmonisk och jämn profil som har en bra "knyck"/övergång upp till en bra höjd i pannan! Och den har han inte vuxit ur särskilt mycket så han kommer kompensera mina tjejer med det, så bra!!

Tjejerna ligger mestadels på rygg raklånga och njuter av tillvaron :)
/image.jpg /image.jpg
 /image.jpg
Nu är det helg och jag är ledig. Men jag och min kära far ska åka och köpa plywood, så jag kan bygga en till bolåda, om Molly nu är dräktig så måste ju hon också få en sovplats med sina bebisar :)
Ha det så bra och ha en underbar helg!

2 september 2015
ja var ska jag börja någonstans. Kan börja med att sumera att alla mina katter som var på utställningen i Luleå 29-30 augusti fick en väldigt bra och lovande bedömning. Leo har mycket hormoner så han mullra lite grann, men väl på domarbordet började han spinna och småtrampa litegrann, lekte med domarens engångsvippa tyckte han var roligast! När bedömningen var klar, la han sig raklång på bordet och ville väl kanske stanna och få mer uppmärksamhet :)
Molly är ung, men har redan kommit upp i klass 5, så hon fick väldigt lovande ord av domaren men önskar att hon breddar sig lite mer, men det trodde dom inte var något problem då ragdoll växer och utvecklas till ca 3 års ålder.
Vickan och Misa fick väldigt fina ord av domarna, de tyckte dom var väldigt fina enligt standarden men hade önskat Vickan en storlek större, det är viktigt för mig att välja en hane med bra storlek för att passa Vickan.
Kattungarna var hur coola som helst på utställningen, nervösa ägare som aldrig varit med förr, så vi hjälptes åt och assistenten vid domaren var en extra arm. 3 kattungar som var bruna mitted, vilket gör att de bildar ett eget BIV, men det var även en fertil vuxen hona och en huxen hane med i BIV:et, på lördagen tog Elizabeth Swann BIV-total och Calypso tog BIV-total på söndagen!!! Michael Edström som bedömde alla mina katter och kattungarna på söndagen, dömde även kullen, berättade för honom att han bedömt kattungarnas båda föräldrar tidigare under dagen, han fick veta vilka föräldrarna var, och han var väldigt positiv och tyckte att kattungarna verkligen hade förbättras och att Jack Sparrow var väldigt stor för sin ålder av 6 månader.  Alla kattungar fick mycket beröm för sin fina pälskvalitet, långa låånga kropp och fina trevliga temperament!!
Kattungarnas resultat gjorde att Vickan (Alexeys.se Crown Viktoria) blev BIS-avelshona BÅDA dagarna, hon slog alltså ut den andra anmälda avelshonan som var en Maine Coon, såå roligt!!
Kattungarna vann även Best In Show-KULL båda dagarna!
Nu går varken Vickan eller Molly på ppiller, de ska paras när de behagar dom att börja löpa, kika gärna mer under planer:)


22 augusti 2015
Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade lite här, sommaren har passerat och vädret hade inte mycket att bjuda på, men augusti månad, speciellt denna vecka och helg har levererat över 25 grader varmt nästan varje dag. Katterna njuter ute på balkongen, men håller sig i skuggan. Molly fångar harskrankar och lägger i sängen eller soffan och visar mig hur duktig hon varit! Getingar börjar hon förstå att de rör man helst inte!
I tisdags 18/8 var jag till Öjebyns djurklinik med Molly och Vickan. Vickan skulle på sin 3 års kontroll av HCM och PKD, alltså kolla hjärtat och njurarna, allt såg fortsatt bra ut och hon var så duktig, hon bara låg på rygg alldeles stilla tills veterinär Fredrik Ödahl var klar.
Molly gjorde för första gången också kontroll av hjärta och njurar via ultraljud och allt såg bra ut där också, inga konstigheter hos någon av dom! Molly skulle även ta et blodprov, för att kolla vilken blodgrupp hon har, så att hon matchar hanar, skulle hon ha blodgrupp B, finns det vissaa regler att följa och ställer till det lite i avelsarbetet för mig...
Hon skulle även ta prover för FIV/FeLv, FIV är kattaids och FELv är ett virus som leder till imunbristsjukdomar och tumörer. Vi väntar ca 2-3 veckor på att få provsvaren. Veterinären tog iväg Molly till ett annat rum dit jag inte fick följa och hålla i henne och efter 1 timme och 10 minuter DÅ kommer kvinnan som var nybörjare tillbaka lite skakig och säger att de har rakat henne på BÅDA frambenen, att hon var svårstucken, irriterad och lite stressad så det tog lite tid... Jag blev alldeles besviken av att de rakat henne, hon ska ju på utställning nästa helg och hur kommer det se ut..
Hon sa även att jag skulle få en salva med mig hem att smörja på benen då hon kommer få blåmärken av de spruckna blodkärlen och allt blod som farit under huden, istället för i provröret... Ursäkta, men klant. Jag hoppas bara inte Molly får "men" för det här besöket, hon är väldigt nyfiken och framåt, så jag hoppas hon glömmer detta besök.
Utställning nästa helg alltså, jag längtar efter att få se mina 4  senaste kattungar, de har blivit så stora, ja jag har ju inte kunnat hålla mig utan varit och hälsat på en i Luleå och de 2 i Kiruna kom förbi med husbil, superfina och sociala var dom!
Alla mina katter ska på utställningen och 4 kattungar, jag ska även vara i fiket och jobba/ansvara, så det blir toppenroligt!


2 juni 2015
Jaha, då har dagen D kommit, alla kattungar har flyttat till sina nya hem! Som vi saknar dom! Jag får massvis med bilder och information om kattungarna. Det är så roligt att jag som uppfödare lyckats få ett riktigt bra temperament på kattungarna!! De nya ägarna säger att de är så goa, spinner för fullt, myser, leker och är så trygga. Det är som att de alltid bott hos dom. Och att kullen skulle bli så bra, det trodde jag inte. Jag är så stolt över dom och jag önskar verkligen att jag kan göra om parningen och behålla en stjärna till mig själv!
Även om kattungarna inte idagsläget har den bästa öronplaceringen, så kommer de förmodligen växa i sina öron och på pappa Leos öronutveckling, så är jag absolut inte orolig för att de kommer bli kanonfina katter i framtiden!
Utseendet på en ragdoll är förståss viktig att bevara, men vi uppfödare får verkligen inte glömma bort att bevara deras underbart härliga lugna och snälla temperament!!! Det tycker jag faktiskt är mycket viktigare, eftersom jag i största möjliga mån säljer mina katter som sällskapskatter som ska kastreras innan 1 års ålder.
Mamma Vickan har sökt bebisarna och ropat på dom, Molly som varit lekledare undrar också var alla kompisar tagit vägen. Jag får ge dom några dagar, men nu måste jag också leka lite med dom när inte bebisarna aktiverar de vuxna katterna.
Nu ska jag ta mig en kaffetår och leka lite med laserpekaren som är den bästa leksaken, ja efter kaninpäls råttorna förståss :)
Tveka inte att höra av dig om du är intresserad av en kattunge från kommande kullar, de är ofta bokade innan kullen ens är född och det är en väldigt populär ras så det gäller att vara ute i god tid :) ha det bra !


24 maj 2015
Nu har jag varit alldeles för dålig på att uppdatera hemsidan med bilder och information. Men hur ska man göra så man får mer tid per dygn?! Har du något förslag så hör gärna av dig, för att för mig så räcker inte 24 timmar!
Kattungarna börjar flytta ut om en vecka och jag kommer sakna dom så mycket, så mycket. Men jag vet att de kommer komma till underbara hem, så det är jag då inte alls orolig över <3
Molly och Leo har ihelgen varit på utställning i Skellefteå. På lördagen hade båda mina katter samma domare, och även de flesta ragdollkatter, annars brukar man sprida ut raserna bland kvalificerade domare. Molly fick så otroligt fin kritik, hon älskade hennes uttryck, hennes fantastiska pälskvalitet och att jag verkligen fått till pälsen, tjaa, vad ska jag säga, jag har faktiskt bara badat henne och inte gjort något mer... Hon blev Domare Irene Eek Magnussons BÄSTA VUXNA FERTILA HONA och därmed NOMINERAD till panelen. I panelen möts alla de bästa katterna som varje domare valt ut under dagen, men en vuxen fertil hona kan inte möta en fertil/kasterad hane eller hona, utan bara fertila honor, och då även bara i sin egna kategori, Ragdoll är i kategori 2, där även Birmor, Skogkatter, Maine Coons, Sibiriska, Nevor, American curls katter är, så en ragdoll kan inte heller möta en Bengal i panelen när det är panel för varje kategori.
Leo hade ju då samma domare och hon gillade verkligen hans mysiga temperament, mastiga muskelmassa och tyngd i kroppen, hans breda kraftiga huvud med korta kraftiga nacke. Men han fick sitt första cert till Champion, och är väldigt nöjd med hans första utställning någonsin.
Idag (söndagen) så hade mina katter olika domare så då är det mer att hålla reda på, men det gick bra. Leo blev BÄSTA VUXNA FERTILA HANE och därmed NOMINERAD till panelen, men där var han då så less och irriterad över att assistenten strök han mot bakdelen (rumpan/svansroten) så han morrade och fräste endel, så jag tog bort honom när domarna kollat på katterna, det var väldigt mycket katter nära och fertila hanar överallt, vilket han tydligen inte uppskattade.
Molly fick en kanonbedömmning och domaren Bertil sa att det är en väldigt lovande ung hona jag har och att hon är fruktansvärt läcker, på alla sätt! Men i en stenhård konkurrens med 4 st fina skogkatter, varav en var med på lördagen i panelen och fick röster, så valde domaren den katten, en riktigt snygg stor äldre skogkatt, som även blev Best In Show senare innan dagens slut.
En lyckad helg helt enkelt. Jag har nu ikväll suttit och bokat utställningen i Finland i sommar, min första semestervecka inleds i Uleåborg, som många säger är en väldigt trevlig och vacker stad. Jag har ju varit flera gånger förut på utställning där, men då mest suttit i utställningshallen, men nu har jag bokat så vi kommer dit en dag innan, ska bli så trevligt. Hotellen däremot för kattutställarna var fullbokade, så jag bokade ett annat hotell som också accepterar husdjur. Åh vad jag längtar, då är det Molly och Vickan som ska få följa på utställning. Misa får bo hos mamma och pappa under de nätterna, det blir nog bra!
Och jag är då så trött nu när man satt sig i soffan, så jag tror baske mig att jag går och lägger mig, trots att klockan bara är 20:51!
God natt :)

8 maj 2015
Under helgen kommer jag försöka hinna lägga ut lite proffissionellare bilder på kattungarna, tagna av min vän, som hade med sig en värstingkamera för ett tag sedan. Kattungarna var igår till veterinären och fick sin första vaccination samt blev id-märkta. De var så duktiga, åkte bil för första gången och de låg så snällt i buren och kikade, Angelica till och med somnade. På hemvägen sov alla så sött i buren. Jag hade med mig deras favoritgodis, så när de fått chipet inskjutet i nacken så var de så lessna, men en godis fick de på andra tankar så då spann de och var så lugna, nyfikna och duktiga!
Bokade tid till 28/5 då de ska få sin andra vaccination samt veterinärbesiktigas, då Angelica och Jack ska åka under den kommande helgen, och mån o tis åker de andra två. Usch så tomt och tråkigt det kommer bli, tror jag måste få hälsa på dom, typ direkt <3
Leo, min hane, ska få följa på utställning till Skellefteå med mig och Molly i slutet av maj, undra hur det går och han är så stor att bada och så stark, så han trycker barar huvudet mot duschdörrarna så går han ut.... Men han ska då bada och bli lite fönad också, så han inte kommer lockig i pälsen, det är ett big NO NO på en ragdoll på utställning och allmänt deras päls "ska" inte vara lockig, då är den ullig eller av sämre kvalitet!
Nu ska jag göra färdigt cup cakes till min systerdotter som fyllt 7 år och ska ha kalas för sin klass. Det är minicup cakes, fylla med jordgubbsfrosting och toppade med saltlakritsfrosting, hoppas de tycker om dom, annars äter jag GÄRNA upp dom själv :) hehe
Glöm inte kolla in Sightly Dolls sida på Facebook, ska göra lite album och fixa till där när jag har tid men det kommer ut lite videoklipp och bilder med jämna mellanrum :)

28 april 2015
Veckorna bara springer iväg och snart ska kattungarna flytta till sina nya hem. Molly har varit på utställning i Umeå. På lördagen fick hon fina lovord av Karl Preiss, en domare som inte säger så mycket och känner väl inte heller så mycket på katterna heller.. Hon tog sitt första CAC i klass 9 och hon kom 2:a i NOM till panelen av 5 katter.
På söndagen hade vi Anne Veland som domare, och då var det tyvärr nästan alla ragdoll katter hos denna domare, roligt ändå men dock samma katter som på lördagen... Anne Veland bedömde Molly som bästa ragdollhona och bästa ragdoll för dagen, i NOM så mötte hon en väldigt fin skogkatt som var efteranmäld, 6 månader äldre än Molly, så de båda var ju väldigt unga för att gå i vuxen klass, Molly inte ens 1 år gammal. Anne tyckte hennes päls och storlek dominerade och hade väldigt svårt att välja fertil hona som NOM. Hon sa till och med att dessa två honor, var dagens bästa bedömda katter! WOW, vad kul att få höra <3   Skogisen tog NOM och <molly var färdig för dagen.
Kattungarna, ja de växer så de knakar i kroppen på dom, de är tunga och fina i kropparna. Oj vad jag kommer sakna dom. Hoppas vi kan samla ihop alla 4 till utställningen i Luleå i augusti då de är 6 månader gamla, ställs i klass 12, kanske Vickan kan vara med som Avelshona och om 3 ungar kan delta i kull, ja vi får se vad vi hittar på. Angelica är så feltecknad så hon kanske får följa Jack bara som sällskap och en bedömning, hon är fin hon också men hade bara lite otur med teckningen ;)
Kattungarna har hela lägenheten på dagarna som de springer omkring och leker i, på nätterna får se sova i kattrummet med galler för dörren, så de lär sig att på natten sover man och håller sig lugn :) men nog har jag hört dom ibland busa där inne också, men de ska inte störa oss som sover :)
Kattungarnas gallerier är uppdaterade med nya bilder, tyvärr är det bara konstatera att min gamla systemkamera börjar hänga på sista versen.. En kompis var idag och fotade kattungarna med en värsting systemkamera, oj vilka fina bilder det blev, kanske vi kan få (köpa) några bilder av henne :)
/image.jpg 
Jag har även gjort en sida på Facebook som man kan följa/gilla. Där heter sidan "Sightly Dolls Ragdoll". Följ oss gärna där, där kommer det finnas massor med bilder :)
/image.jpg
Ha det så bra så länge

12 april 2015
Ja då har påsken passerat och även veckan efter, igår blev kattungarna 6 veckor gamla och jag fotade dom på dagen medan det var ljust ute. Idag har jag lagt upp de nya bilderna på charmtrollen och de utvecklas ändå väldigt bra! Deras öron är en aning upprättstående och stora, men de ska ju ha några öron att växa i, man vill inte att ragdollen ska få alldeles för små öron när de är fullvuxna. De är så busiga och så sociala individer där alla tar för sig på sitt sätt och har fått en större hage och får komma ut och utforska lägenheten bitvis en gång om dagen, oj vad de kan springa och vad de ser roliga ut med sina små ben.
Alla kattungarna är bokade och till och med tingade och de kommer få komma till så fina hem. Och jag önskar att jag får följa deras utveckling under åren och se hur de har det men även hur de rent standardmässigt utvecklats.
Har du några funderingar så hör gärna av dig.
Ha det bra och kika gärna runt på hemsidan och alla söta bilder som finns :)

31 mars 2015

Jaha, då har mars månad sprungit förbi och kattungarna har redan hunnit bli över 4 veckor. Tänk snart är de stora nog att flytta, jag får ta och pausa tiden lite så jag hinner mysa och gosa med dom ordentligt innan dess!
Kattungarna har sedan några dagar tillbaka fått en hage att lära sig gå och springa i, det blev så trångt i bolådan och mamma katt blev less på allt kravlande och busiga ungar, så de behövde lite mer utrymme.
Kattungarna har även, trots sin låga ålder, fått tillgång till kattlådan och där toatränar vi för fullt och de är så duktiga, mamma katt har väl tyckt att det inte är det roligaste att tvätta dom i rumpan så jag testar och ser om man redan nu kan börja vänja dom att gå på lådan och inte kissa på bädden/filtarna när mamma inte orkar tvätta en.
Jag är ledig idag från jobbet så jag har även lagt upp 4 veckors bilder som jag han ta i helgen när jag kom hem från jobbet och var någorlunda ljust ute. Jag är så stolt över bebisarna som poserade så fint och utvecklas verkligen bra och jag hoppas de får mycket av sin mamma men storleken och temperamentet av sin pappa.
De ser så roliga ut när de sitter och tittar på en, med sina stora stora tassar som de ärft av sin pappa, de ser som så.. klumpfotade ut, men söta är de i alla fall, kommer vinglandes och pipande när jag kommer in till deras hage.
nä nu blev jag sugen på att mysa med dom en stund, kolla gärna deras gallerier under fliken Kattungar, klicka vidare på deras namn så kommer bilderna upp.
Ha det bra gott folk, och Glad Påsk om jag inte uppdaterar mer innan helgen :)

23 mars 2015
Nä, nu blir jag nästan arg på min kamera. Nog för att den börjar bli till åren, men nog ska den väl hålla i mer än 6 år kan man ju tycka?! Jag får helt enkelt uppdatera kattungarnas gallerier med mobilens bilder, den fotar så långsamt så kattungarna hinner ju titta åt andra hållet eller lessna på vad jag håller på med. Nåja, ni kan gå in på kattungarnas sida och klicka på deras namn, då kommer det upp bilder och jag ska försöka uppdatera deras gallerier minst 1 gång varannan vecka. Undra om man ska skaffa en Facebook till katterna där jag kan lägga upp alla tokiga och söta bilder?! Undra om det skulle vara populärt.

/image.jpg

22 mars 2015
Igår skulle jag fota kattungarna, kan ju säga att det gick sådär! När jag fotat 2 bilder så dog kameran! Satte batteriet i universalladdaren då originalet gått sönder, laddat hela natten, så nu, idag, skulle jag fota... Jo juste, det kunde jag återigen glömma!! Det var inte laddat ens 1%, så nu håller jag på att ta reda på vad som är plus och minus på laddaren.. Men jag får fota dom imorgon! Jag har däremot min telefon bombad med bilder på kattungarna. På jobbet känner alla igen mig som "kattflickan", och det kan jag ju bara hålla med om, de är mina älsklingar och jag har knappt ro att åka iväg och jobba!

 /image.jpg